ΕΝΤΟΜΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ
Μπήκε κάποιο έντομο στο αυτί, να ανησυχήσω;

Τυχαίνει σε πολλούς ανθρώπους να αισθανθούν ότι κάποιο έντομο ή ζωύφιο (κουνούπι, μύγα, μέλισσα, αράχνη κλπ) έχει μπει μέσα στο αυτί τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ζωύφιο θα εισέλθει στο αυτί σας όταν κοιμάστε ενώ είστε σε εξωτερικούς χώρους, όπως όταν κάνετε κάμπινγκ. Διαφορετικά, ένα έντομο μπορεί να πετάξει στο αυτί σας ενώ είστε ξύπνιοι, συνήθως ενώ οδηγείτε μηχανή ή αυτοκίνητο με ανοιχτό παράθυρο ή τρέχετε σε εξωτερικό περιβάλλον.

Το έντομο μπορεί να πεθάνει ενώ βρίσκεται μέσα στο αυτί σας. Αλλά είναι επίσης πιθανό το ζωύφιο να παραμένει ζωντανό και να προσπαθεί να βγει έξω από το αυτί σας. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο, ενοχλητικό και να προκαλεί ανησυχία.

Ένα έντομο που θα εισέλθει στο αυτί είναι συνήθως αβλαβές, μπορεί όμως να προκαλέσει και περαιτέρω επιπλοκές. Πάντα πρέπει να αφαιρείτε το έντομο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Εάν το έντομο είναι ακόμα ζωντανό ενώ βρίσκεται στο αυτί σας, το βουητό και η κίνηση του ζωύφιου είναι συχνά δυνατά και επώδυνα. Ανάλογα με το τι κάνει το έντομο στο αυτί σας ενώ είναι μέσα, όπως τρύπημα ή δάγκωμα, πιθανότατα θα αισθανθείτε πόνο ή και ερεθισμό.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν:

•ερυθρότητα

•πρήξιμο

•εκκρίσεις από το αυτί, συμπεριλαμβανομένου αίματος ή πύου, που σηματοδοτούν τραυματισμό στο αυτί.

Ενώ οι ενήλικες μπορούν να αναγνωρίσουν αρκετά εύκολα ένα έντομο με το βουητό και τις κινήσεις του, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο για τα μικρά παιδιά να προσδιορίσουν την αιτία του πόνου στο αυτί τους. Αν δείτε μικρά παιδιά να τρίβουν ή να ξύνουν ένα από τα αυτιά τους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός ζωύφιου μέσα στον ακουστικό πόρο.

Πώς θα το αφαιρέσω;

→ Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Δοκιμάστε να αφαιρέσετε το ζωύφιο από τον ακουστικό πόρο αρχικά στο σπίτι. Μη χρησιμοποιείτε βαμβακερή μπατονέτα ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Μπορεί να σπρώξετε το έντομο πιο μέσα ή να προκαλέσετε τραυματισμό.

Βοηθά να τραβήξετε απαλά το πάνω μέρος του πτερυγίου του  αυτιού προς τα πίσω, για να ισιώσετε τον ακουστικό πόρο. Στη συνέχεια, γέρνοντας και κουνώντας το κεφάλι σας ελαφρώς,  μπορεί να απομακρυνθεί το έντομο από το αυτί.

Εάν το έντομο είναι ακόμα ζωντανό, μπορείτε να ρίξετε παιδικό λαδάκι στον ακουστικό πόρο. Αυτό συνήθως το σκοτώνει. Εάν υποψιάζεστε ότι το ζωύφιο είναι νεκρό, μπορείτε να το ξεπλύνετε από το αυτί χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και μια σύριγγα.

Ωστόσο, εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε ιστορικό ωτίτιδας ή διάτρησης στο τύμπανο, αποφύγετε να ρίξετε οτιδήποτε μέσα στο αυτί και απευθυνθείτε σε ΩΡΛ.

Επειδή τα έντομα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο αυτί, σε περίπτωση που διαπιστώσετε πως δε μπορείτε να το αφαιρέσετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε ΩΡΛ.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκληθούν;

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι ο τραυματισμός του ακουστικού πόρου ή του τυμπάνου, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιμορραγία, ωτόρροια ή πτώση της ακοής. Συνήθως αυτές οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται πλήρως.

Σχετικά Άρθρα