ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τι είναι ο βραχύς χαλινός της γλώσσας;

Βραχύς χαλινός γλώσσας ή αγκυλογλωσσία, είναι μια κατάσταση στην οποία ο λεπτός υμένας (χαλινός) που συνδέει τη γλώσσα του μωρού με το έδαφος του στόματος, είναι βραχύτερος από το συνηθισμένο, περιορίζοντας την κινητικότητα της γλώσσας.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Το πιο συχνό σύμπτωμα που έχουν τα νεογέννητα μωρά με βραχύ χαλινό είναι η δυσκολία θηλασμού. Για να γίνει σωστά ο θηλασμός πρέπει το βρέφος να μπορεί να φτάσει τη γλώσσα του στον ουρανίσκο, ώστε να πιέσει τη θηλή και να βγει το γάλα. Αν η γλώσσα έχει περιορισμένο εύρος κίνησης, η πρόσληψη γάλακτος είναι μειωμένη. Αν η αγκυλογλωσσία μείνει αδιάγνωστη στα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί να προκαλέσει σε μεγαλύτερα παιδιά διαταραχές στην ομιλία.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βραχύς χαλινός της γλώσσας;

Δε χρειάζονται όλα τα νεογέννητα με βραχύ χαλινό θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου το παιδί σιτίζεται ικανοποιητικά, μπορεί ο γιατρός να κρίνει ότι η αντιμετώπιση θα είναι συντηρητική, με απλή παρακολούθηση της κατάστασης. 

Αν το παιδί δε θηλάζει ικανοποιητικά ή όταν μεγαλώσει έχει προβλήματα στην ομιλία εξαιτίας του χαλινού, τότε πρέπει να λυθεί το πρόβλημα χειρουργικά.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Σε νεογέννητα μωρά η επέμβαση είναι πιο εύκολη και γίνεται συχνά στο ιατρείο. Συνήθως στα βρέφη ο χαλινός είναι ένας λεπτός υμένας που δε ματώνει ιδιαίτερα αν κοπεί.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες που ο χαλινός μπορεί να είναι πιο παχύς, μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση ραμμάτων για να αποφευχθεί η αιμορραγία. 

Έχει επιπλοκές η επέμβαση;

Σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές όπως μια μικροαιμορραγία που σταματάει τις περισσότερες φορές εύκολα. Η πρόκληση φλεγμονής είναι επίσης σπάνια επιπλοκή, όπως και ο τραυματισμός των πόρων των σιελογόνων αδένων που υπάρχουν στο έδαφος του στόματος.

icon png
Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σχετικά με τη διατομή του βραχέος χαλινού γλώσσας, κλείστε άμεσα ραντεβού στο 2310344482 και επισκεφτείτε το ΩΡΛ ιατρείο μας στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Πανόραμα.

Κιλμπασάνης Αδαμάντιος, Βραχύς χαλινός γλώσσας

Σχετικά Άρθρα