ΚΟΜΒΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ
Τι είναι τα κομβία των φωνητικών χορδών;

Τα κομβία, γνωστά και ως κάλοι των φωνητικών χορδών, είναι δύο μικρές καλοήθεις βλάβες (όζοι), που αναπτύσσονται πάνω στις δύο φωνητικές μας χορδές. Όταν κλείνουν οι φωνητικές χορδές για να βγει η φωνή μας, τα κομβία ακουμπούν μεταξύ τους και η φωνή βγαίνει βραχνή.

Πώς δημιουργούνται;

Τα κομβία αναπτύσσονται κυρίως σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους, όπως δάσκαλοι και τραγουδιστές, αλλά και σε ανθρώπους που φωνάζουν συχνά και δυνατά, όπως τα μικρά παιδιά. Είναι η συχνότερη αιτία βράγχους φωνής (βραχνάδας) στα μικρά παιδιά!

Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες;

Παράγοντες όπως το κάπνισμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να ερεθίσουν το λάρυγγα και επιτείνουν το πρόβλημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να γίνει λαρυγγοσκόπηση, μια εξέταση που γίνεται στο ιατρείο και ο λαρυγγολόγος ελέγχει το σχήμα και τη σύγκλειση των φωνητικών χορδών.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Συνήθως η αντιμετώπιση των κομβίων των φωνητικών χορδών είναι συντηρητική. Με αφωνία και σωστή χρήση της φωνής τα κομβία υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό.

Ποιος είναι ο ρόλος της λογοθεραπείας;

Ειδικός λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει δείχνοντας μας πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τις φωνητικές μας χορδές και πώς πρέπει να μιλάμε ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Έχει θέση η χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν δεν αποδίδει η συντηρητική αντιμετώπιση, μπορεί να προβούμε σε χειρουργική αφαίρεση των κομβίων των φωνητικών χορδών.

image

Κομβία των φωνητικών χορδών

κλείστε άμεσα ραντεβού

orl.kilmpasanis@gmail.com & 2310344482

Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να γίνει λαρυγγοσκόπηση και ο Ωτορινολαρυγγολόγος να δει το λάρυγγα του ασθενούς και τη σύγκλειση των φωνητικών χορδών.

icon png
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκόπια για να έχει άμεση όραση στο λάρυγγα του ασθενούς. Υπάρχουν δύο ειδών ενδοσκόπια: τα εύκαμπτα που εισέρχονται από τη μύτη και τα άκαμπτα που εισέρχονται από το στόμα. Ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού και τη συνεργασία του ασθενούς επιλέγεται η αντίστοιχή μέθοδος. Η ενδοσκόπηση λάρυγγα προσφέρει το πλεονέκτημα καταγραφής βίντεο και εικόνων για μελλοντική σύγκριση και διατήρηση αρχείου του ασθενούς.

ΩΡΛ Θεσσαλονίκη, Ενδοσκόπηση Λάρυγγα

Duty through weakness of will, which is the same as saying through shrinking from toil and pain. These cases are perfectly simple and easy to distinguish. In a free hour, when our power of choice is untrammelled and when nothing prevents our to do what we like best.

Σχετικά Άρθρα