ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ
Τι είναι τα σωληνάκια;

Τα σωληνάκια ή σωληνίσκοι αερισμού είναι μικροσκοπικοί πλαστικοί σωλήνες που εισάγονται στο τύμπανο του ασθενούς με μια μικροεπέμβαση.

Σε τι χρησιμεύουν τα σωληνάκια;

Τα σωληνάκια εξισώνουν την πίεση που υπάρχει μέσα στο αυτί με την πίεση του περιβάλλοντος. Είναι ένα προσωρινό μέτρο για την αποφυγή συλλογής υγρού πίσω από το τύμπανο. Στα παιδιά ειδικά, που υποφέρουν συχνά από εκκριτική ωτίτιδα (υγρό πίσω από το τύμπανο), δίνει χρόνο στην ωρίμανση της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός μυϊκού σωλήνα που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της πίεσης του αυτιού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πότε χρειάζεται να βάλουμε σωληνάκια;

Σωληνάκια τοποθετούμε πολύ συχνά σε παιδιά αλλά και (σπανιότερα) σε ενήλικες. 

• Συστήνεται η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού όταν το αυτί έχει υγρό πίσω από το τύμπανο για μεγάλο χρονικό διάστημα (>3 μήνες), ειδικά αν είναι και στα δύο αυτιά και η ακοή είναι μειωμένη.

• Σωληνάκια μπαίνουν και σε επείγουσα φάση, σε επιπλοκές της οξείας μέσης ωτίτιδας (π.χ μαστοειδίτιδα)

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Στα παιδιά η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική αναισθησία. Γίνεται μια μικρή τομή στο τύμπανο και τοποθετείται το σωληνάκι. Συνήθως την ίδια μέρα το παιδί επιστρέφει στο σπίτι. Στους ενήλικες μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις και στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία.

Πόσο καιρό μένουν τα σωληνάκια στο αυτί;

Συνήθως 6-18 μήνες. Ανάλογα με τον τύπο σωληνίσκου που θα επιλεγεί, καθώς υπάρχουν βραχείας και μακράς διάρκειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σωληνάκια «πέφτουν» από μόνα τους. Αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 2-3 έτη) αφαιρούνται πάλι με μικροεπέμβαση.

icon png
Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σχετικά με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού, κλείστε άμεσα ραντεβού στο 2310344482 και επισκεφτείτε το ΩΡΛ ιατρείο μας στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Πανόραμα.

Κιλμπασάνης Αδαμάντιος, Σωληνάκια στο αυτί- Θεσσαλονίκη

Τι επιπλοκές έχει η επέμβαση;

Γενικά είναι μια απλή επέμβαση «ρουτίνας», χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί αφού πέσουν τα σωληνάκια να παραμείνει διάτρηση στο τύμπανο. Επίσης συχνά βουλώνουν τα σωληνάκια και χρειάζεται να δώσουμε ειδικές σταγόνες. 

Μπορεί να κολυμπήσει κάποιος με σωληνάκια;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι ΩΡΛ δεν απαγορεύουν το κολύμπι στους ασθενείς αν φορέσουν ωτοασπίδες ή ειδικό σκούφο που θα προστατεύει τα αυτιά. Γενικά καλό είναι να παραμένουν τα αυτιά στεγνά και να αποφεύγονται οι βουτιές, για την αποφυγή μολύνσεων.

Σχετικά Άρθρα