Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσης
Τι είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης;

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι πάθηση του έσω ωτός και προκαλείται από μετακίνηση κρυστάλλων (ωτόλιθων) στο εσωτερικό του αυτιού. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι η συχνότερη μορφή ιλίγγου και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου, παρόλο που τα συμπτώματά του μπορεί να προκαλέσουν έντονη ανησυχία.

Σε ποιες ηλικίες συμβαίνει;

Ο ίλιγγος θέσης προσβάλει κυρίως ενήλικες άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε μικρότερες ηλικίες. Είναι σχετικά σπάνιος στα παιδιά.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η ζάλη περιστροφικού τύπου (ο ασθενής νιώθει να γυρίζουν όλα στο χώρο ή να περιστρέφεται ο ίδιος), αστάθεια, ναυτία και έμετοι. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν από δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Πολλές φορές μετά την κρίση ιλίγγου, παραμένει ένα αίσθημα βάρους στο κεφάλι και ναυτία.

Τι προκαλεί τον ίλιγγο θέσης;

Ο ίλιγγος θέσης προκαλείται με κίνηση του κεφαλιού. Οι κρύσταλλοι ή ωτόλιθοι μετακινούνται στο εσωτερικό του αυτιού σαν αποτέλεσμα της αλλαγής θέσης του κεφαλιού και προκαλούν τον ίλιγγο. Σχεδόν πάντα ο ασθενής αντιλαβάνεται τον ίλιγγο όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και αλλάζει πλευρό, όταν πάει να σηκωθεί απότομα ή να ξαπλώσει στο κρεβάτι απότομα και όταν σκύβει ή σηκώνει το κεφάλι απότομα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης, γίνεται από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με τη λήψη ιστορικού και με ειδικούς χειρισμούς μπορεί να επιβεβαιώσει την πάθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται κυρίως με την επανατοποθέτηση των ωτόλιθων στη θέση τους και οι ασθενείς παρατηρούν άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα μπορεί να χορηγηθεί για λίγες μέρες και φαρμακευτική αγωγή.

icon png
Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ιλίγγου θέσης, αλλά και για πρακτικές συμβουλές ώστε να αποφεύγετε την υποτροπή των κρίσεων ιλίγγου, κλείστε άμεσα ραντεβού στο 2310344482 και επισκεφτείτε το ΩΡΛ ιατρείο μας.

Κιλμπασάνης Αδαμάντιος, Ίλιγγος θέσης- Θεσσαλονίκη

icon png
Τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρούνται:
• Όταν προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στο παιδί. Τα παιδιά με έντονη υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (ειδικά όταν συνυπάρχει και υπερτροφία αμυγδαλών) δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ροχαλίζουν στον ύπνο ή παρουσιάζουν συμπτώματα άπνοιας στον ύπνο, με αποτέλεσμα να μην κοιμούνται καλά και να είναι κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις περιπτώσεις αυτές συχνά χρειάζεται και αμυγδαλεκτομή.
• Όταν προκαλούν συχνά επεισόδια ωτίτιδας. Τα παιδιά με διογκωμένα κρεατάκια έχουν συχνά υγρό στα αυτιά τους (εκκριτική ωτίτιδα), το οποίο αν επιμολυνθεί μπορεί να προκαλέσει οξεία μέση ωτίτιδα.
• Σε παιδιά με έντονη υπερτροφία που μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικές ανωμαλίες

Κιλμπασάνης Αδαμάντιος, ΩΡΛ αδενεκτομή Θεσσαλονίκη

Duty through weakness of will, which is the same as saying through shrinking from toil and pain. These cases are perfectly simple and easy to distinguish. In a free hour, when our power of choice is untrammelled and when nothing prevents our to do what we like best.

Σχετικά Άρθρα