ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΥΤΗΣ
Τι είναι λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων (Fess);

Η Fess είναι ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική χειρουργική για παθήσεις της μύτης και των παραρρινίων κόλπων (σ.σ ιγμορείων). Ο Ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί ρινικά ενδοσκόπια – λεπτούς σωλήνες με φώτα και κάμερα – για να αντιμετωπίσουν παθήσεις της μύτης και των ιγμορείων, χωρίς να κάνουν τομές μέσα ή γύρω από τη μύτη.

Γιατί ονομάζεται λειτουργική;

Γιατί η επέμβαση διενεργείται για την αποκατάσταση της λειτουργίας της μύτης και των παραρρινίων.

Πότε χρειάζεται να κάνω Fess;

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να συστήσει τη FESS, εάν έχετε χρόνια φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (χρόνια ιγμορίτιδα) που δεν βελτιώνεται με συντηρητικές θεραπείες, όπως αντιβιοτικά, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή σπρέι. Επιπλέον, ενδοσκοπική χειρουργική ρινός διενεργείται για την αντιμετώπιση-αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων όπως και για τη διενέργεια βιοψίας ή την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων όγκων της μύτης και των ιγμορείων.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω αν χρειάζομαι επέμβαση;

Συνήθως διενεργείται από τον θεράποντα ιατρό ενδοσκόπηση της μύτης στο ιατρείο και απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις και η μαγνητική τομογραφία.

icon png
Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σχετικά με τη λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική μύτης και παραρρινίων, κλείστε άμεσα ραντεβού στο 2310344482 και επισκεφτείτε το ΩΡΛ ιατρείο μας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Κιλμπασάνης Αδαμάντιος, Ενδοσκοπική χειρουργική μύτης- Θεσσαλονίκη

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα με την πάθηση και την έκτασή της.

Υπάρχουν επιπλόκές από την επέμβαση;

Όπως και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι  στη Fess πρέπει να ενημερώνουμε τους ασθενείς για τις πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση. Η μετεγχειρητική αιμορραγία είναι η συνηθέστερη και αντιμετωπίζεται εύκολα με ταμπονάρισμα της μύτης. Επειδή κοντά στους παραρρίνιους κόλπους υπάρχουν ευαίσθητες δομές όπως το μάτι και ο εγκέφαλος, πρέπει ο χειρουργός να είναι γνώστης της επέμβασης και να έχει μελετήσει σωστά την ανατομία της μύτης και των ιγμορείων προεγχειρητικά.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Συνήθως, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής είναι περιπατητικός και λειτουργικός. Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς ζωής και στην εργασία τους μέσα σε 7-10 ημέρες.

Σχετικά Άρθρα