Διάσειση λαβυρίνθου
Τι είναι ο λαβύρινθος του αυτιού;

Ο λαβύρινθος βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του αυτιού. Περιέχει δύο σημαντικά μέρη: α) τον κοχλία – αυτός μεταδίδει τα ηχητικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνος για την ακοή και β) το αιθουσαίο σύστημα – ένα σύνθετο σύνολο καναλιών γεμάτα υγρό που συμβάλλει στην αίσθηση της ισορροπίας.

Τι είναι διάσειση λαβυρίνθου;

Διάσειση λαβυρίνθου ορίζεται ως η βλάβη στο εσωτερικό αυτί λόγω τραύματος στο κεφάλι, χωρίς να υπάρχει σαφές κάταγμα κρανίου, που προκαλεί βλάβη στο ακουστικό νεύρο με απώλεια ακοής με ή χωρίς αιθουσαία συμπτώματα (ζάλη-ίλιγγο)

Πώς προκαλείται;

Αν και ο ακριβής μηχανισμός της διάσεισης είναι ασαφής, πιθανολογείται ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από τη μετάδοση ξαφνικών, έντονων δονήσεων στα υγρά του λαβυρίνθου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικροαιμορραγιών και τη διαταραχή της μικροκυκλοφορίας του κοχλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ακοής. Ο μηχανισμός πρόκλησης του ιλίγγου είναι ακόμα πιο σύνθετος.

Με ποιους μηχανισμούς μπορεί να προκληθεί ίλιγγος;

Πρώτον, ο ίλιγγος στη διάσειση του λαβυρίνθου μπορεί να προκληθεί από κάκωση του αισθουσαίου συστήματος λόγω των έντονων δονήσεων, με τον ίδιο μηχανισμό που προκαλείται και η βλάβη στον κοχλία. Δεύτερον, ίλιγγος μπορεί να προκληθεί και σε περίπτωση που η κάκωση προκαλέσει μετακίνηση ωτόλιθων (κρυστάλλων που βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτιού). Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης. Τρίτον, από την κάκωση μπορεί να προκληθεί υπερβολική συσσώρευση υγρών στο εσωτερικό του λαβυρίνθου (ενδολεμφικός ύδρωπας) ή δημιουργία συριγγίου και διαφυγή υγρών του λαβυρίνθου. 

Τι συμπτώματα προκαλεί η διάσειση λαβυρίνθου;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

• Πτώση ακοής, που αφορά κυρίως τις υψηλές συχνότητες. Η πτώση μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη

• Εμβοές (βουητά στα αυτιά)

Ίλιγγος

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για να μπει η διάγνωση πρέπει να γίνει μια πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, έλεγχος του τυμπανικού υμένα, διενέργεια ακοογράμματος και έλεγχος του λαβυρίνθου με ειδικές δοκιμασίες. Αν η κάκωση είναι τέτοια ώστε να υπάρχει υπόνοια κατάγματος στο κροταφικό οστό του κρανίου, απαιτείται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας.

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με διάσειση λαβυρίνθου. Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγείται αγωγή με κορτιζόνη, όμως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών οφείλεται στην αγωγή ή απλά συμβαίνει τυχαία.

icon png
Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σχετικά με τις παθήσεις του λαβυρίνθου, κλείστε άμεσα ραντεβού στο 2310344482 και επισκεφτείτε το ΩΡΛ ιατρείο μας στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Πανόραμα.

Κιλμπασάνης Αδαμάντιος, Διάσειση λαβυρίνθου- Θεσσαλονίκη

Σχετικά Άρθρα